ta bort personuppgifter på nätet

Ta bort personuppgifter på nätet – går det?

2024-07-02 | Internet

För många kan det känns både konstigt och jobbigt att vem som helst ska kunna ta del av ens personuppgifter hur som helst på internet. Att namn, adress, telefonnummer eller till och med IP-adresser ligger helt öppet på internet för vem som helst att ta del av är både ett faktum och i många fall olämpligt. I dagens digitala värld sprids och lagras våra personuppgifter mer än någonsin, vilket väcker frågor om vår integritet och säkerhet.

Många undrar därför om det är möjligt att ta bort personuppgifter på nätet? Svaret är ja, det är i många fall möjligt. Genom att förstå dina rättigheter och använda de rätta verktygen och metoderna kan du minska och skydda din personliga information på nätet.

Ta bort uppgifter från Hitta.se

För att ta bort nummer från hitta, samt andra personuppgifter börjar du med att logga in på webbplatsen med hjälp av ditt BankID. När du väl är inloggad, navigerar du till sektionen ”Kontakta oss/Ta bort mina uppgifter”. Här kan du enkelt välja vilka specifika uppgifter du vill ska tas bort från sidan, så att de inte längre syns i samband med dina personuppgifter.

Om du föredrar ett alternativ till den digitala metoden, kan du även skicka ett brev med vanlig post till Hitta.se där du begär att dina personuppgifter tas bort. I ditt brev måste du inkludera en kopia av ditt giltiga legitimation för att bekräfta din identitet.

För att skicka brevet, använd följande adress:

Hittapunktse AB, Kundservice
Sankt Eriksgatan 121D
113 43 Stockholm

Ta bort uppgifter från Eniro

För att ta bort dina personuppgifter från Eniro börjar du med att söka på ditt namn på deras webbplats. Därefter loggar du in med BankID. När du har loggat in kan du enkelt ändra eller ta bort de personuppgifter du önskar.

Om du föredrar att inte göra detta själv, kan du kontakta Eniros kundtjänst och be dem ta bort dina personuppgifter. För detta behöver du ange ditt personnummer. På samma sätt som med Hitta.se, kan du också välja att kontakta Eniro via vanlig post och begära att de tar bort dina uppgifter.

För att ta bort från eniro via e-post, använd följande adress:

privatpersoner@eniro.com

För att skicka brev, använd denna adress:

Eniro Sverige
Box 4085
169 04 Solna

Ta bort uppgifter från MrKoll

Informationen på MrKoll kommer från myndigheternas register och är offentligt tillgänglig enligt offentlighetsprincipen. Mrkoll samlar in och uppdaterar telefonnummer från flera av de större operatörerna.

Om du ser ditt telefonnummer på MrKoll och vill ta bort det, kan du göra detta direkt på deras hemsida genom att logga in med BankID. Tänk på att ditt nummer kan finnas på andra söksidor också, så det är en bra idé att be din operatör att dölja numret därifrån också.

Du kan också välja att tillfälligt dölja din adress på MrKoll. När din adress är dold, kommer fortfarande ditt postnummer och ort att visas. Du kan själv hantera detta genom att logga in med BankID på MrKolls hemsida.

Ta bort uppgifter från Birthday.se

För att få dina personuppgifter borttagna från Birthday.se behöver du kontakta dem direkt. Du kan göra detta antingen via e-post eller vanlig post.

För att kontakta Birthday.se via e-post, använd följande adress:

info@birthday.se

Om du föredrar att skicka ett brev, använd denna adress:

Berlock Information AB
Box 1008
745 27 Enköping

Genom att kontakta Birthday.se kan du se till att dina personuppgifter inte längre är tillgängliga på deras webbplats och därmed skydda din integritet.

Ta bort uppgifter från Ratsit

Det är inte möjligt att helt ta bort sig själv från ett kreditupplysningsregister, men du kan begära att bli dold i Ratsits publika personupplysningstjänst. För att göra detta behöver du fylla i ett kontaktformulär på Ratsits hemsida och välja alternativet ”Ta bort mig” under fliken ”Ärende”. Efter att du har gjort detta får du en blankett som du ska skriva ut och skicka via post till Ratsit.

Genom att följa dessa steg kan du dölja din information i Ratsits offentliga register, vilket kan bidra till att skydda din personliga integritet.

Du har rätt till radering av dina personuppgifter

Om en webbplats som hitta.se eller eniro.se vägrar att ta bort dina personuppgifter, har du rätt att lämna in ett klagomål till IMY (Integritetsmyndigheten). Du har nämligen rätten att få dina personuppgifter raderade från sådana sidor.

I Sverige är det just IMY som ansvarar för övervakningen av all personuppgiftshantering. För mer information om dina rättigheter och hur personuppgifter hanteras, besök deras hemsida på www.imy.se.

Kan man nekas raderingen?

I vissa fall kan det vara svårt att få sina uppgifter raderade från kreditupplysningsregister, som exempelvis Ratsit. Dessa register har specifika regler och krav som ibland gör det omöjligt att ta bort uppgifter helt och hållet. Däremot, på de webbplatser vi nämnt tidigare (Hitta.se, Eniro.se, MrKoll och Birthday.se), har du rätt att få dina personuppgifter raderade och det är sällan du blir nekad.

Om du trots detta skulle möta motstånd från någon av dessa webbplatser, kan du som sagt alltid vända dig till Integritetsmyndigheten för att få hjälp och stöd i att skydda din personliga integritet.

Så skyddar du dina personuppgifter

Utöver de tillvägagångssätt som vi listat ovan finns det även ett par övriga sätt som man kan skydda sina personuppgifter på internet på. Här är några tips för att skydda dina personuppgifter ytterligare:

Använd sekretessinställningar. Kontrollera och justera sekretessinställningarna på dina sociala medier och andra onlineprofiler för att begränsa vem som kan se din information.

Ta bort onödiga konton. Radera konton på webbplatser och tjänster som du inte längre använder för att minimera spridningen av dina uppgifter.

Begränsa delning av personlig information. Var försiktig med vilken information du delar online och med vem. Undvik att publicera känsliga uppgifter som adresser och telefonnummer.

Kontakta webbplatser. Om du hittar dina uppgifter på webbplatser som du inte vill vara med på, kontakta dessa webbplatser och be dem ta bort dina uppgifter.

Genom att följa dessa steg kan du effektivt skydda dina personuppgifter och minska risken för att de hamnar i fel händer.

Liknande texter

Hur bildgooglar man?

I dagens digitala värld har bildgoogling, även kallat bildsökning, blivit ett verktyg som allt fler använder. Men vad betyder det egentligen att bildgoogla? Bildsökning är ett söksätt där man laddar upp en bild på Google och får resultat på liknande bilder. Denna...

Driftstörningar och driftinformation för bredband och TV

Har du haft internet problem idag? Då är det mycket sannolikt att det kan vara en driftstörning. I en värld där många är beroende av stabilt internet och en fungerande TV, är driftstörningar mer än bara ett irritationsmoment – de kan påverka vardagen betydligt. Det är...

Övriga ämnen