Internetdelning

Internetdelning iPhone & Samsung – så gör du

2024-06-29 | Teknik

Internetdelning är en funktion som gör att du kan dela din mobiltelefons internet med andra enheter, som surfplattor och datorer. Det betyder att du t.ex. kan använda din iPhone- eller Samsung telefon som en liten router, så att andra enheter kan ansluta till internet genom din telefons mobildata. Detta är väldigt praktiskt när du är på platser utan Wi-Fi eller behöver dela din internetanslutning med andra.

I den här guiden kommer vi att visa dig hur du enkelt kan ställa in och använda internetdelning på både iPhone och Samsung-telefoner.

Hur internetdelar man?

Att dela internet från din mobiltelefon är en väldigt smidig process. Genom att aktivera internetdelning kan du enkelt låta andra enheter ansluta till din telefons mobildata, vilket är perfekt när det inte finns Wi-Fi tillgängligt.

Nedanför kan du se steg-för-steg hur du kan dela internet iPhone, samt på Samsung.

Internetdelning iPhone

 1. Gå in på ”Inställningar”.
 2. Tryck på ”Internetdelning”.
 3. Aktivera Internetdelning genom att trycka på ”Tillåt att andra ansluter”.
 4. WiFi-lösenordet ser du precis under, och du kan även ändra det om du vill.
 5. Gå in på WiFi med en annan enhet.
 6. Klicka på telefonens nätverk och anslut genom att skriva in lösenordet.

När du har följt dessa steg kan du dela internet iPhone med andra enheter!

Internetdelning samsung

 1. Gå in på ”Inställningar”.
 2. Gå till inställningarna för nätverk och anslutning.
 3. Tryck på ”Internetdelning och hotspot”.
 4. Aktivera mobil hotspot Samsung.
 5. Tryck på Mobil hotspot så kan du se hotspotens namn och lösenord.
 6. Nu ser du din Samsung som ett nätverk när du går in på WiFi på en annan enhet.
 7. Klicka på nätverket och anslut.
 8. Ange lösenordet – det hittar du som sagt på din Samsung, under ”mobil hotspot”.

När du har följt dessa steg för att internetdela Samsung-telefoner är du färdig, och därmed kan du ansluta nätverket med andra enheter.

Bra saker att tänka på vid internetdelning

När det kommer till att internetdela från din telefon så finns det några saker som kan vara bra att tänka på:

Dataanvändning

När du delar internet från din telefon används din mobildata. Internetdelning kan snabbt förbruka stora mängder data, särskilt om du strömmar video eller laddar ner stora filer. Därför kan det vara bra att se till att du har tillräckligt med data i ditt abonnemang för att undvika att det tar slut.

Batteriförbrukning

Internetdelning kan dra mycket batteri. Om du planerar att dela internet under en längre tid, se till att din telefon är ansluten till en laddare för att undvika att batteriet tar slut snabbt.

Säkerhet

Säkerställ att din hotspot är skyddad med ett starkt lösenord, så att inte vem som helst kan ansluta till ditt nätverk.

Överhettning

Din telefon kan bli varm när du delar internet, särskilt om den också laddar och flera enheter är anslutna. Håll ett öga på telefonens temperatur och stäng av internetdelningen om den blir allt för varm.

Dela internet från mobil till tv – funkar det?

Att dela internet från din mobiltelefon till din TV kan vara en bra lösning när du inte har tillgång till ett stabilt Wi-Fi-nätverk. Men fungerar det verkligen? Svaret är ja, men det beror på vilka funktioner din TV har.

Smart TV med Wi-Fi

Om du har en Smart TV som kan ansluta till Wi-Fi, är processen ganska enkel:

 1. Aktivera internetdelning på din mobiltelefon.
 1. Gå till TV:s nätverksinställningar och sök efter tillgängliga Wi-Fi-nätverk.
 1. Välj din mobiltelefons hotspot från listan och ange lösenordet.

Din TV kommer nu att använda din mobiltelefons mobildata för att ansluta till internet. Detta gör att du kan strömma filmer, serier och använda andra online-funktioner på din TV, även om du inte har ett vanligt Wi-Fi-nätverk.

TV utan inbyggd Wi-Fi

Om din TV inte har inbyggd Wi-Fi men har en HDMI-port, kan du använda en streaming-enhet som kan ansluta till din mobils hotspot. Två exempel på sådana enheter är:

Chromecast – Koppla Chromecast i HDMI-porten på din TV och anslut sedan den till din mobils hotspot via Google Home-appen.

Apple TV – Anslut Apple TV till din TV och sedan ansluter du den till din mobils hotspot genom inställningarna på Apple TV.

Varför fungerar det inte att internetdela?

Även om det allt som oftast går att internetdela utan några problem kan det såklart ibland dyka upp problem som gör att det inte fungerar som det ska. Det finns flera vanliga orsaker till detta, och här är några saker du kan kontrollera och åtgärda:

Först och främst, se till att du använder rätt anslutningsmetod. Internetdelning är endast tillgängligt via WiFi, Bluetooth eller USB. Kontrollera att WiFi är aktiverat på din telefon och att den mottagande enheten försöker ansluta till rätt nätverk med rätt lösenord.

Om du använder Bluetooth, se till att båda enheterna är parade korrekt och att Bluetooth är aktiverat i telefonens inställningar. För USB-anslutning, säkerställ att du använder en fungerande USB-kabel som är korrekt ansluten till både telefonen och den andra enheten, och att USB-funktionen är aktiverat i telefonen.

Liknande texter

Spela in samtal iPhone – hur gör man?

Att spela in samtal kan vara användbart i många situationer, till exempel för att spara viktiga intervjuer eller konversationer. Det finns dock många som inte riktigt vet hur man gör det. Om du är en av dem och vill lära dig hur man spelar in samtal på iPhone har du...

Ringa med dolt nummer – så gör du

Att ringa med dolt nummer innebär att din mottagare inte kan se vem som ringer eftersom ditt telefonnummer inte visas på deras skärm. Detta kan vara användbart i situationer där du vill behålla din anonymitet eller förhindra att ditt nummer sparas av mottagaren. Det...

Övriga ämnen