Appar för elbilsladdning

Appar för elbilsladdning – vilka laddappar behöver man?

2024-07-08 | Elbilar

I takt med att elbilar blir allt vanligare på vägarna ökar också behovet av effektiva lösningar för att ladda dem. Ett sätt att göra det är genom laddappar – digitala verktyg som hjälper elbilsägare att hitta, använda och betala för laddning av sina bilar.

Laddappar gör laddningsprocessen enklare. De ger information om vilka laddstationer som är lediga, vad det kostar att ladda och hjälper dig att hitta till stationerna.

Vilka laddappar behöver man?

Att svara på frågan ”Vilka laddappar behöver man?” är inte helt enkelt. Det beror mycket på vart du vanligtvis kör och vilka laddstationer du använder.

För det är nämligen så att det finns olika operatörer runt om i landet som äger olika laddstationer, och varje operatör har en egen app som används vid laddningen. För att få en smidig upplevelse som elbilsägare behöver du dessutom ofta flera typer av appar:

  • En app som kan hitta laddstationer
  • En app som planera resor
  • Flertal appar för att ladda bilen

Dessa tre kategorier av appar täcker olika behov och funktioner, vilket gör att du kan hitta, planera och genomföra dina laddningar på bästa sätt.

1. Appar för att hitta laddstationer

Den första typ av app som du behöver är en som kan spåra laddstationer där du kan ladda bilen. En svenskutvecklad app som heter ChargeFinder är en av de absolut bästa apparna när det kommer till att hitta alla laddare som finns i Sverige och även utomlands.

Många anser till och med att det är den bästa appen för laddstationer, då den har så många funktioner och tillåter dig att filtrera efter operatör, priser, laddningstid och andra kriterier.

Ett tips är att titta på de rutter du brukar köra och se vilka laddstationer som finns i närheten. På så sätt kan du välja ut ett fåtal laddstationer och operatörer så att du inte behöver ladda ner hundra olika appar för alla operatörer. ChargeFinder finns både som app och på internet via webbläsaren, vilket gör den enkel att använda oavsett enhet.

2. Appar för att planera din körning

Du behöver i många fall även en app för att planera din körning, så att du är säker på att batteriet i din bil räcker till nästa laddningsstation. Vissa bilar, som Tesla, har denna funktion inbyggd, vilket gör att man som Tesla-ägare inte behöver denna typ av app. Men för de bilar som saknar denna inbyggda funktion kan det dock vara mycket användbart att ha en sådan app.

Ett exempel på en sådan app är A Better Route Planner (ABRP). Appen är väldigt enkel att använda. Det enda du behöver göra är att ange vilken elbil du har, hur mycket batteri den har just nu och hur mycket batteri du vill ha kvar när du når din destination. Sedan föreslår appen en rutt för dig, visar laddstationer längs vägen och beräknar hur lång tid det tar att ladda vid varje station. Appen är gratis, men det finns också premiumtjänster som kostar pengar. För de flesta räcker dock gratisversionen bra.

3. Appar för elbilsladdning

Det mest komplicerade steget kommer när det gäller en ladda elbil app. Det du först behöver göra är att ta reda på vilka appar du behöver genom att se vart du vanligtvis laddar din bil.

Som vi nämnt tidigare har varje operatör en egen app för laddning av bilen. Därför kan det vara smart att inte ladda vid allt för många olika operatörer eftersom det kräver att du har många olika appar – vilket snabbt kan bli rörigt.

Försök istället att välja ett fåtal laddstationer där du laddar varje gång. På så sätt behöver du inte växla mellan så många olika appar. För dig som söker den bästa laddappen, så kan det vara värt att välja någon eller några av dessa operatörerna – Tesla, Vattenfall InCharge, EON, Mer och Recharge. Dessa är de största operatörerna i Sverige och varje operatör kräver då som sagt sin egen app för att du ska kunna ladda.

Laddkort är allltid ett alternativ

Om du av någon anledning inte skulle vilja ladda ner dessa appar för elbilsladdning så är ett annat alternativ att skaffa ett laddkort. Många operatörer erbjuder laddkort eller laddbrickor som alternativ till att använda telefonen för att starta laddningen. Fördelen med laddkort är att det går mycket snabbare att starta en laddning; du behöver bara ”blippa” laddkortet mot laddstationen.

Det finns dock en nackdel med laddkort, och det är att du inte kan se prissättningen för respektive laddstation. Detta kan du däremot göra i apparna, vilket ger dig bättre kontroll över kostnaderna. Att använda både laddkort och appar kan vara en bra strategi för att kombinera snabbhet med kostnadsöversikt.

Alla laddstationer har kortläsning

För de som tycker att det blir för krångligt med laddappar och laddkort, går det också att hos alla operatörer att betala med vanligt bankkort när du ska betala vid deras laddstationer. Detta innebär att du kan använda ditt vanliga betalkort för att ladda bilen, vilket enligt vissa kan vara väldigt bekvämt och smidigt.

Det är dock viktigt att notera att kortbetalning ofta kommer med extra avgifter jämfört med att använda telefonappen eller ett laddkort. Trots detta är det en praktisk lösning för de som inte vill hantera flera appar eller skaffa laddkort för att ladda sin bil.

Liknande texter

Elbil med längst räckvidd – topplista 2024

I takt med att elbilar blir alltmer populära och teknologin bakom dem utvecklas, ökar också utbudet av modeller med imponerande räckvidd. Att kunna köra långa sträckor utan att behöva ladda ofta är en av de viktigaste faktorerna för många som överväger att köpa en...

Övriga ämnen