Tak ska inte bara skydda huset mot regn och snö – det måste också vara säkert för den som går upp på det. I Sverige finns tydliga regler för hur tak ska byggas och hur man gör dem säkra.
Det spelar ingen roll om du bygger nytt eller bara lagar ett gammalt tak. Reglerna måste följas så att ingen riskerar att ramla och skada sig.
Vad säger lagen om taksäkerhet?
Det finns lagar som säger vad som måste finnas på ett tak för att det ska vara tryggt. Om någon till exempel ska upp och skotta snö, laga något eller sota skorstenen, måste det finnas rätt saker på plats. Några exempel är gångbrygga, trappsteg, skydd mot snöras eller fästen där man kan sätta fast en säkerhetslina.
Det spelar ingen roll om taket är nytt eller gammalt – så länge byggnaden används, måste det finnas säkerhetslösningar som gör det möjligt att vistas på taket utan att riskera liv och hälsa. Reglerna gäller framför allt när taket är brantare än 6 grader, eller när det finns risk för fallhöjd över två meter.
När det är någon som ska jobba på taket
Den som arbetar på ett tak måste kunna göra det utan att riskera att ramla ner. Ibland kan det räcka med att personen har en säkerhetssele, men om jobbet är återkommande krävs fasta lösningar, som gångbryggor eller fasta stegar.
För dig som ska anlita en takfirma är det viktigt att välja någon som är behörig och tar säkerheten på allvar så att du kan känna dig trygg med att arbetet sker enligt regler och säkerhetsföreskrifter. Detta gäller givetvis oavsett var i landet du bor, dvs detta är lika viktigt oavsett om du anlitar en takläggare Västerås, Göteborg, Lund eller någon annanstans.
Hur ofta ska taksäkerheten kontrolleras?
Regelbunden kontroll är en viktig del i att hålla taket säkert. Att inspektera taket minst en gång per år, för att se om allt är som det ska, kan vara en bra idé.
Även äldre byggnader måste uppfylla säkerhetskraven. Det spelar ingen roll om huset byggdes för 40 år sedan – om någon ska gå upp på taket, ska säkerheten vara godkänd enligt nuvarande regler. Många väljer att kontakta yrkeskunniga takläggare för att få rätt hjälp. Det finns gott om firmor i hela landet som har koll på alla säkerhetsregler.
Därför är det viktigt att följa reglerna
Att fuska med säkerheten kan få allvarliga följder. Om någon ramlar ner kan det innebära allvarliga skador eller i värsta fall att någon avlider. Dessutom kan det bli problem med försäkringen om det visar sig att reglerna inte har följts.
Det är lätt att tänka att ett tak bara ska vara snyggt och hålla tätt. Men säkerheten är minst lika viktig – både för dem som jobbar där och för alla som vistas i närheten. Därför är det klokt att redan från början planera in rätt lösningar och ta hjälp av kunniga och behöriga aktörer som vet vad som gäller kring säkerhetsregler på tak.