Regelverk för elinstallationer i badrum

2025-01-13 | Energi

Vatten och elektricitet är en farlig kombination, och därför är det ytterst viktigt att följa alla regler för att skydda sig själv och andra. Men vilka regler gäller egentligen när det kommer till elinstallationer i badrum? Det ska du få reda på i denna artikel.

Varför finns det särskilda regler för badrum?

Badrummet är ett speciellt utrymme när det kommer till elinstallationer eftersom det kombinerar hög luftfuktighet och vatten med elektriska apparater.

Om vatten kommer i kontakt med elektriska komponenter kan det leda till kortslutning, och ännu allvarligare – du kan få en elektrisk stöt om du kommer i kontakt med det strömförande vattnet.

För att förhindra olyckor har Elsäkerhetsverket infört regler som styr hur och var elinstallationer får utföras i badrum. En av de viktigaste punkterna i reglerna är att se till att elinstallationerna är skyddade mot vatteninträngning och att all utrustning är korrekt jordad. Dessutom måste jordfelsbrytare alltid användas.

Områdesindelning i badrum

För att göra det enklare att förstå vilka regler som gäller var i badrummet delas det in i olika zoner. Dessa zoner är definierade av avståndet till vattenkällor, som dusch och badkar, och bestämmer vilka typer av elinstallationer som är tillåtna.

Vi rekommenderar att du dubbelkollar nedanstående uppgifter med en auktoriserad elektriker för att vara på säkra sidan. Detta då det kan ha skett regeländringar sedan denna artikel publicerades, och det är alltid bra och viktigt att vara uppdaterad om vad som gäller i nuläget. Se även till att det är en auktoriserad elektriker som utför arbetet.

Zon 0

Detta är insidan av badkaret eller duschutrymmet. Endast elutrustning som använder mycket låg spänning (max 12 volt) och har minst kapslingsklass IPX7 är tillåten. Detta skyddar utrustningen mot vatteninträngning vid full nedsänkning.

Zon 1

Detta område är direkt ovanför badkaret eller duschen och sträcker sig upp till 2,25 meter i höjd. Här får endast fast installerad utrustning användas, som handdukstorkar eller fast belysning. Kapslingsklassen måste vara minst IPX4.

Zon 2

Zon 2 sträcker sig 0,6 meter utanför zon 1 och upp till 2,25 meter i höjd. Här kan man installera belysning och uttag med kapslingsklass IPX4 eller högre.

Oklassade områden

Utanför dessa zoner finns det fortfarande krav på elinstallationer eftersom badrummet är en fuktig miljö. Utrustning bör ha minst kapslingsklass IP21 för att ge ett grundläggande skydd mot fukt.

Jordfelsbrytare – en livsviktig skyddsåtgärd

En jordfelsbrytare är ett av de mest effektiva skydden mot elolyckor i badrum. Den fungerar genom att bryta strömmen om det uppstår ett jordfel, till exempel om strömmen läcker genom en person som rör vid en strömförande apparat.

I Sverige är det obligatoriskt att använda jordfelsbrytare i alla badrum, och den måste ha en märkutlösningsström på högst 30 mA.

Att anlita en behörig elektriker

El-arbeten ska alltid utföras av en utbildad, certifierad och auktoriserad elektriker – det gäller både överlag men särskilt för el i badrum och andra våtutrymmen. Detta är ett lagkrav och finns till för att säkerställa att arbetet blir korrekt och säkert utfört.

Säkerheten bör alltid prioriteras när det gäller el-arbeten, så det är viktigt att ta denna punkt på stort allvar. När du letar efter elektriker att anlita, t.ex. en elektriker Årsta eller någon annanstans, så kan det vara klokt att jämföra ett par olika aktörer innan du bestämmer dig.

Liknande texter

5 saker du ska tänka på innan du köper solceller

Med stigande elpriser och ett ökat fokus på hållbarhet har solceller blivit ett allt mer attraktivt alternativ för svenska husägare. Att installera solceller på taket kan både sänka energikostnaderna och bidra till en grönare framtid. Men innan du fattar beslutet att...

Övriga ämnen