InfoTech Umeå

Erik Billing
Erik Billing, robotforskare vid Umeå universitet, intervjuas av Sveriges Radio.

Robotforskning i fokus

Erik Billing, robotforskare vid Umeå universitet, uppmärksammas av Sveriges Radio i en intervju om de utmaningar som robotforskningen står inför.

Vid insitutionen för datavetenskap vid Umeå universitet pågår ett antal projekt kring avancerad robotforskning. En av forskarna är Erik Billing som uppmärksammas i en
intervju i Sveriges Radio.

‐ Robotar blir allt vanligare inom många områden. Än så länge ser vi dem inte ute på gator och torg, men de är numera en självklarhet inom industrin, militären och sjukvården. Moderna robotar blir allt duktigare på att interagera med människor och kan därför ta plats på fler och fler ställen i samhället, menar Erik Billing i en
artikel tidigare här på InfoTech Umeå.

Till Sveriges Radio betonar han att robotar bygger på samma teknik som finns i datorer och mobiltelefoner, men att den är satt i ett annat skal. Så det är på så sätt inga främmande världar man bygger upp kring robotar, även om det kan upplevas som ovant om man ser en maskin som liknar en människa.

I intervjun berättar Billing även om hur robotar används i Japan inom äldrevården men också om att det finns ett stort behov av robotar i militära sammanhang. Det finns uppgifter om att 70 procent av USA:s militära flygflotta kommer att vara obemannad år 2013, menar han.

Lyssna till hela intervjun med Erik Billing.

Text avMikael Hansson
Publicerad