InfoTech Umeå

Jon Wingård

Ny träningsapp får Sverigepremiär i Skellefteå

Friskis & Svettis Skellefteå kan som första anläggning i Sverige erbjuda sina medlemmar möjlighet att genom mobilen logga sin gymträning och dela den med varandra och instruktörer.

Appen som kommer finnas tillgänglig för både Android och iPhone togs fram under 2013 i samarbete med träningstjänsten
Myactive. Friskis & Svettis Skellefteå får en egen version som bär de traditionella röda och vita färgerna och medlemmarna kommer även kunna känna igen sina instruktörer på de bilder som illustrerar hur övningar ska genomföras.

– Det blir en digital träningsdagbok med alla sociala delar vi är vana vid från Facebook och Instagram, säger Jon Wingård, grundare av Myactive och uppväxt i Skellefteå även om han idag bor i Uppsala.

Inspirera tränande

– Syftet är att ytterligare inspirera tränande att sätta upp och nå sina mål. Det handlar inte bara om statistik utan också relationer. Det blir en viktig kontaktyta som saknats tidigare, fortsätter Jon Wingård.

Anders Pettersson, ordförande i Friskis & Svettis Skellefteå kom i kontakt med idén på appen redan 2012.

– Idag använder många redan sociala media som en naturlig del av sina relationer, inte minst när det kommer till att inspireras i sin träning. I och med den här satsningen ser vi en möjlighet att bli en aktiv deltagare i detta samtal.

Bara på Instagram har över 30 miljoner bilder märkts med hashtaggen #fitness, och det är inte minst unga kvinnor som delar sin gymträning.

– Det här är en stark trend. Det sociala, tillsammans med ett ökat intresse för gymträning är en verklighet alla har att förhålla sig till. Friskis & Svettis var tidigt ute och förstod potentialen i detta, säger Jon Wingård.

Skannar QR-kod

 Appen gör det lätt för instruktörerna att tillsammans med den tränande skapa nya träningsprogram bara genom att gå fram till övningen och skanna en QR-kod. Då visas övningen direkt i mobilen med bildinstruktioner, historik, och möjlighet att spara dagens resultat. Övningarna läggs till i ordning och kan sparas som ett pass att återvända till vid nästa tillfälle. Många gym använder idag papperslappar för att hålla koll på träningspass och resultat, en lösning många haft nytta av men som saknar det långsiktiga perspektivet, överblickbarhet och social delning.

– Vi är glada över att ta det här steget. Friskis & Svettis utvecklas hela tiden och det är viktigt att detta arbete förankras i våra värderingar. I och med den här satsningen bryter vi ny mark och jag ser fram emot att se hur det tas emot bland medlemmarna, säger Anders.

Tjänsten lanseras 17 mars till en pilotgrupp, men öppnas inom kort för föreningens alla medlemmar och därefter andra anläggningar/föreningar.

Fakta

Myactive® har delfinansierats med stöd av Länsstyrelsen i Västerbotten och ALMI Uppsala. Projektet var ett av de första att antas till Uppsala Innovation Centres program Business Agile när det startades årsskiftet 2012/13. Projektet är även antaget till Microsofts satsning på lovande nya startups, Bizspark, och har därigenom sponsrats med mjukvara och serverlösningar.

Jon Wingård har en bakgrund som egenföretagare inom IT, humaniora och design. Han är VD på Omnicore och sitter i styrelsen för spelutvecklingsbolaget Night Node.

Nedan en film från Omnicore om appen Myactive

Text avMikael Hansson
Publicerad

Fler nyheter om startup

Se alla relaterade nyheter