InfoTech Umeå

Sara Öhrvall, Lars Stenlund och Peter Kopelman
Tre starka it-profiler finns med i förslaget till ny styrelse för Umeå universitet. Från vänster Sara Öhrvall, Lars Stenlund och Peter Kopelman.

It-branschen väl med i Umeå universitets nya styrelse

IT-branschen är väl representerad i förslaget till ny styrelse för Umeå universitet genom Lars Stenlund, Vitec, Sara Öhrvall, R&D Bonnier, och Peter Kopelman, IT Ledarna.

Umeå universitet möblerar om i sin styrelse och får ett i stora drag helt nytt utseende, visar det förslag på nya externa ledamöter som är inlämnat till regeringen. Av åtta externa ledamöter har tre en tydlig bas från it-området.

Grundare av mjukvarubolag

Lars Stenlund är grundare och vd för programvarubolaget Vitec. Nu senasst kunde vi här på InfoTech Umeå läsa om hur Vitec
säljer simuleringsverktyg
för för nätananalyser till Qatar. Ett annat exempel på Vitecs framgångar finns inom fastighetsskötsel med
applikationer för smarta mobiler och surfplattor.  

Utveckling av digitala plattformar

Sara Öhrvall, chef för research and development, Bonnier, har bred erfarenhet av hur mediernas värld står inför stora utmaningar när digitaliseringen förändrar hela branschen. Senast kunde vi läsa om Öhrvall i samband med att forskare från institutionen för Informatik följt Bonniers arbete med att utveckla Mag+, en helt ny plattform för digitala tidskrifter.

– I och med att Mag+ utvecklades och lanserades för knappt tre år sedan, var Bonnier väldigt tidiga med att bygga digitala magasin för iPad. Det har därför varit extra spännande och lärorikt att få reflektera över företagets innovationsprocess under den aktuella tiden,
kommentarer Sara Öhrvall
samarbetet med Umeåforskarna.

Tidigare Microsoftchef

Peter Kopelman är ordförande för konsultbolaget IT Ledarna och har tidigare varit vd för både Microsoft och Fujitsu i Sverige.

Som övriga ledamöter i nya styrelsen förelsås Pär Boman, vd och koncernchef för Handelsbanken, Barbara Canon, professor i zoofysiologi vid Stockholms universitet och preses i Kungl. Vetenskapsakademien, Eva Nygren, vd för Rejlers Arkitekt, Lars Rask, professor i medicinsk biokemi vid Uppsala universitet, Anders Sellström, riksdagsledamot och ledamot i finansutskottet,

De nominerade ledamöterna väntar nu på att utses av regeringen. Mandatperioden för styrelsen sträcker sig från 1 maj 2013 till 30 april 2016.

Text och foto: Mikael Hansson

Text avMikael Hansson
Publicerad

Fler nyheter om ITS, Rejlers, simulering och Vitec

Se alla relaterade nyheter