InfoTech Umeå

Jfokus
Några av Umeådeltagarna på plats på Jfokus. Från vänster: Eva Lund, Sogeti, Robert Olsson, Sogeti, Markus Örebrand, Omegapoint, Mattias Sällström, Omegapoint, Jonas Andersson. Metria, Markus Backman, Swedbank IT, och Mårten Hedborg, Omegapoint.

Inspireras av världsledande utvecklare på Jfokus

Sveriges största javakonferens Jfokus är utsåld. Mer än 1 500 deltagare trängs för att lyssna på några av världens främsta inom java. Också från flera av Umeås it-företag har utvecklare kommit för en energikick och inspiration.

– Man får bra spaning på vilket håll världen rör sig mot, säger Markus Backman, Swedbank IT, i en paus mellan några föredrag om webb och mobil utveckling. InfoTech Umeå har hittat igen honom där han söker sig ut i paushallen för en kopp kaffe och lite uppdatering med andra utvecklare från Umeå om vilka föredrag de varit med om.

– Det är oerhört inspirerande och man får jättemycket energi, säger Robert Olsson från Sogeti i Umeå när han sluter upp tillsammans med Markus.

– Ja, det är som en enda stor festival för programmerare, instämmer Mårten Hedborg, Omegapoint.

De är alla tre med i det öppna nätverket
UmeJUG
som regelbundet träffas hemma i Umeå kring utveckling och javarelaterade frågor. Tillsammans med ett femtotal utvecklare från Umeå har de åkt ner till
Jfokus
i Stockholm för att få lyssna till några av världens främsta inom javautveckling.

Med fem, sex samtidiga parallella föreläsningar kan det vara svårt att hinna ha koll på vad alla de andra i gruppen är med om men Umeågänget chattar livligt via Google Hangout för att få återkoppling direkt på plats om vad de andra tycker om konferensens föreläsningar. 

Talare med tyngd

Fokus under konferensen ligger på systemutveckling med java och agila metoder. Under en mängd föreläsningar och parallella spår serveras de senaste trenderna och nyheterna från utvecklingsfronten inom java och namn som Mark Reinhold, chefsarkitekt för java hos Oracle och Aron Gupta, javaevangelist från Oracle, finns med på talarlistan, liksom Venkat Subramaniam, grundare av Agile Developer och flerfaldig prisbelönad författare av böcker om javautveckling. Inom javavärlden är det talare med tyngd, men listan av kända namn på talarlistan är långt mycket längre.

Bokar föreläsare till umeå

Men nu är Jfokus inte bara ett tillfälle för att lyssna till dessa världstalare. Här kan utvecklarna från Umeå också knyta kontakt med resten av javaSverige. Och inte minst boka in föreläsare till kommande sessioner med UmeJUG i Umeå.

– Vi har bokat upp två föreläsare till var sin Google Hangout, berättar Jonas Andersson från Metria. Google Hangout kan användas både som chatt och videokonferens och Jonas är mycket nöjd med att kunna berätta att två av huvudtalarna från Jfokus, Aron Gupta och Venkat Subramaniam, tackat ja till att delta senare i år på var sin Hangout med Umejug.

Aron Gupta har för övrigt tidigare gästat Umeå och gav då en mycket intressant föreläsning om Java EE 6. Denna gång kommer han och Venkat Subramaniam inte att finnas fysiskt på plats i Umeå, men uppkopplade via nätet och livekamera fungerar också bra, lovar Jonas Andersson.

Frukost med Venkat Subramaniam

Faktum är att utvecklarna från Umeå redan under Jfokus lyckas få till en egen sittning med Venkat Subramaniam i form av ett informellt frukostmöte utanför föreläsningsschemat. 

– Venkat talade om att kliva utanför komfortzonen och att inte bara fokusera på java. Det var mycket intressant att ta del av hans filosofi kring programmering och vårt yrke, berättar Robert Olsson, Sogeti.

Att döma av ett inlägg på Twitter verkar Venkat Subramaniam också mycket glad över frukostmötet med Umeåutvecklarna. Glatt twittrar han till sina 6 469 followers över hela världen: “really had a great time meeting with the @umejug and interacting with bright developers. thank you for the opportunity”.

Venkat twitter
Venkat Subramaniam gillar att käka frukost med utvecklarna från Umeå.

Mattias Sällströms topp 3 på Jfokus

Mattias SällströmMattias Sällström från Omegapoint är också en av deltagarna från Umejug som åkt ner till Jfokus. För att få veta lite mer om vad han ser som höjdpunkterna under Jfokus bad InfoTech Umeå Mattias ranka tre höjdpunkter från konferensen.
Här är Mattias Sällströms topp 3:

1. Bodil Stokkes presentation om funktionell programmering. På ett fräscht och underhållande sätt förklarade hon funktionella termer. Se
http://bodil.org/hipster/#/
och
https://github.com/bodil/hipster.

2. Den exklusiva diskussionen som UmeJug fick med Venkat Subramaniam på tisdag morgon innan själva konferensen drog igång. Mycket inspirerande!

3. Kul att träffa alla duktiga och inspirerande branschkollegor. Ett ypperligt tillfälle att träffa och diskutera med många av gräddan av Sveriges utvecklare. Punkt 3 är ju ganska viktig för oss som driver UmeJUG då vi kan få kontakt med intressanta personer som vi kan bjuda in till Umeå, fysiskt eller på länk.

Jonas Anderssons topp 3 på Jfokus

Jonas AnderssonJonas Andersson, Metria, var också på plats under Jfokus. Här är Jonas topp 3 från konferensen:

1. Morgonträffen med Venkat Subramaniam var höjdpunkten hittills. Han hade mycket kloka tankar om allt från hur man löser avancerade tekniska problem till hur man löser konflikter av mer mänsklig natur.

2. Möjligheten att träffa, diskutera och höra berättelser från världsledande utvecklare är otroligt stimulerande.

3. Svårt att peka på någon speciell session, men hela tutorialdagen där man har tid att gräva ner sig i detaljer tycker jag är kanon.

 

Jfokus 2013
Mark Reinhold, chefsarkitekt för java hos Oracle, berättade om nästa version av Java under föreläsningen Java 8, Java 9 and beyond. 

Text och foto: Mikael Hansson

Text avMikael Hansson
Publicerad

Fler nyheter om Omegapoint, Sogeti, Swedbank IT och Umejug

Se alla relaterade nyheter