InfoTech Umeå

Sandra Lundin
Sandra Lundin är en av Umeå kommun många elever som inte behöver ha en låst dator i skolan.

Inga låsta datorer i Umeås skolor

Umeå kommun vågar gå före och tillåta att elever och lärare själva kan få installera program på sina datorer. Något som många andra kommuner förbjuder, enligt Computer Sweden.

Artikeln
Totalhaveri för skol-pc
väckte debatt i skolsverige under veckan när Computer Sweden berättade att många kommuner väljer att låsa elevers och lärares datorer. Med en låst dator kan användaren själv inte ladda ner ett program eller administrera sin dator utan måste ha sådan tillåtelse av it-avdelningen. Enligt Computer Sweden har detta nästan lett till krig mellan it-avdelningar och skolledningar i vissa kommuner.

Men så är inte fallet i Umeå kommun,
berättar Johan Wahlström, utvecklingsledare vid Umeå gymnasieförvaltning, för tidningen. Här har man bestämt att hålla datorerna öppna och låta ansvaret regleras i ett kontrakt, vilket alltså är en öppenhet som elever och lärare i många andra kommuner gärna vill ta efter.

Umeå kommun är den kommun som var först i Sverige med att ge alla gymnasieelever en egen bärbar dator.

– När lärarna först fick datorerna var de låsta. Men efter en termin var vi överens med it-teknikerna om att det inte var hållbart att lämna in datorn för att installera en plugin, säger Johan Wahlström till Computer Sweden.

– Att paketera och förutse allting är inte en hållbar lösning. Vår it-avdelning ser det som nödvändigt att anpassa sig efter skolans behov. Kan de inte stödja skolan kanske vi väljer en annan leverantör, fortsätter han.

Läs intervjuer med
elever om bärbara datorer i Umeå.

Text och foto: Mikael Hansson

Text avMikael Hansson
Publicerad