InfoTech Umeå

Frostbyte 2015
Bilden ovan från Frostbyte i Umeå, som rankas som Sveriges tredje största lan.

Allt fler vill följa eSport

eSport växer och kommer att nå 150 miljoner tittare under 2016, spår Deloitte i en ny rapport.

eSport kommer att omsätta över 500 miljoner dollar under 2016, en ökning med 25 procent. Samtidigt kommer publiken som vill följa eSport att nå upp till 150 miljoner tittare, förutspår Deloitte i nya rapporten
Technology, Media and Telecommunications 2016.

Att eSport är en växande marknad har under senare år märkts tydligt. Med live-sändningar i TV och via datorer når den nya sporten ut till många fans. Den nya trenden är att allt fler inte bara vill spela själva utan också vill titta på när andra spelar.

I rapporten nämns som den svenska Youtube-stjärnan PewDiePie som ett exempel på den nya trenden. Med över 40 miljoner följare på Youtube är han med och banar väg för det nya intresset och hans humorfyllda spelande av nya spel följs troget och har gett honom stora inkomster.

Mobilspel

Andre förutsägelser som Deloitte lyfter fram i sin rapport inför 2016 är att mobilspel blir ledande på marknaden, touchbaserade betallösningar kommer stort och virtual reality fortsätter att växa.

Fler kvinnor söks

I rapporten har Deloitte även tittat på kvinnors roll inom it-branschen. Här är siffrorna dystrare. Bara drygt var femte av de anställda kommer att vara kvinnor. Rapporten pekar på att andelen kvinnor inom IT-branschen i Sverige sjönk från 23 till 22 procent under åren 2005 till 2013. Inför 2016 förväntas inte dessa siffror växa särskilt mycket.

Enligt rapporten behöver stora insatser göras för att få fler kvinnor att studera datavetenskap och andra it-utbildningar. Dessutom måste företagen arbeta mycket medvetet för att behålla de kvinnor som idag finns inom branschen för att dessa inte ska sluta.

Men en positiv trend lyfter rapporten fram. Antalet äldre seniora kvinnor inom branschen stiger, vilket skulle kunna leda till att fler kvinnor hamnar på chefsbefattningar. Något som i sin tur kan få branschen att uppmärksamma problemet än mer.

Text och foto: Mikael Hansson

Text avMikael Hansson
Publicerad